Koko perheen perinnetapahtuma!

Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely

Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely on heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävä koko perheen perinnetapahtuma, jonka aikana museoalueella esitellään vanhoja maalaistalon työtapoja lukuisissa talkoovoimin toteuteuttettavissa työnäytöksissä.

KAMN_puintiKAMN_pahnapoikaKAMN_viljaa

Lisää kuvia perinnetapahtumasta kuvagalleriassa

Perinnetapahtuman ohjelmassa on jo usean vuoden ajan ollut mm. puintinäytös, kyntönäytös, traktoriparaati, plankkusaha, hevoskierto, klapikone ja pärehöylä. Lisäksi jatkuvia työnäytöksiä ovat mm. kasvivärjäys sekä naisten käsityöt kuten kehräys ja matonkudonta. Museoalueella keitetään saippuaa sekä punamultamaalia ja punotaan köyttä. Mäkipirtillä paistetaan myös kakkoa ulkouunissa Työnäytöksenä tehdään myös riukuaitaa ja pärekattoa. Useilla näytöksillä on tärkeä museaalinen merkitys museomiljöön säilyttämisen kannalta.

KAMN_valokuvausKAMN_sipulinkuoret

Museo Yli-Kirra koostuu useammasta aluekokonaisuudesta. Saapuessaan näyttelyvieras astuu ensimmäiseksi 1800-luvun talonpoikaistalon pihamaalle. Umpipihatyyliin rakennetut mies- ja karjapiha ovat tutut myös Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjojen miljöön esikuvana. Lisäksi museoalueella riittää nähtävää pajalla, riihenmäellä, saunalla, konepihalla ja mäkituvan pihapiirissä. Eikä vierailunsa yhteydessä pidä unohtaa poiketa katsomaan Yli-Kirran maamerkkiä, mamsellimyllyä.

Punkalaitumen Museo- ja kotiseutuyhdistyksen talkooväki toivoo vieraidensa viihtyvän Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyssä samalla tavalla kuin jokainen talkoolainen vuodesta toiseen nauttii talkoohengestä ja omasta osallistumisesta.

Yli-Kirralla viihtyy helposti koko päivän, niinpä myös vieraiden jaksaminen on otettu huomioon ja ruokailumahdollisuuksia on useita. Pihapiirissä on tarjolla ohrankryynipuuroa luumusopalla sekä maukasta makkaraa grillistä. Salirivistä löytyy museon kahvio. Konepihan näyttelyhallin ravintolassa on tarjolla keittolounas.

KAMN_kynto1KAMN_kynto2

Menneen ajan äänet, maut, tuoksut ja tarinat ovat vuosien varrella kiinnostaneet kaiken ikäisiä. Yli-Kirran näyttelyssä kirjataan noin 2000-3000 näyttelyvierasta vuosittain. Tapahtuma toteutetaan parinsadan talkoolaisen voimin ja perinnetapahtuma onkin Punkalaitumen Museo- ja kotiseutuyhdistyksen kesän merkittävin ponnistus.

Punkalaitumelaisesta kotiseututyöstä syntynyt vanhojen työtapojen näyttely ei ole ainoa laatuaan, mutta lienee yksi pisimpään Suomessa järjestetyistä perinnetapahtumista. Historiansa valossa Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely on jo perinne itsessään.

KAMN_juhoKAMN_parehoyla