Yhteystiedot

(02) 7674 111
040 1990 680

yli-kirra@koiramaentalo.fi

Koiramäentie 2 tai
Rasintie 9
31900 PUNKALAIDUN

Aukioloajat ja liput

Museo avoinna syys-toukokuussa ryhmille tilauksesta. Soita 040 199 0680 tai lähetä sähköpostia.

Kesäkuussa ti-su klo 11-17, heinäkuussa ti-su klo 11-18 ja elokuussa 16.8. saakka ti-su klo 11-17 sekä la 22., su 23., la 29. ja su 30.8. klo 11-17.
Maanantaisin museo on suljettu.

PÄÄSYLIPUT:
Aikuiset 5,00 euroa
Kouluikäiset 2,50 euroa
Alle 7 v. ilmaiseksi
Pääsymaksu maksetaan kahviossa.

PERINNETAPAHTUMASSA erillinen hinnasto:

Aikuiset: 12,00 euroa
Kouluikäiset 2,00 euroa
Alle 7 v. ilmaiseksi

Tapahtumakalenteri

Lauantai  23.5.2020Wanhan Ajan Tanssit
Lauantai  4.7.2020 10:00 - Lauantai 17:00Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely
Sunnuntai  5.7.2020 10:00 - Sunnuntai 17:00Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely

Satunnaiset kuvat

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:238906 kpl

Talkootyön taidonnäyte, Yli-Kirran perinnetapahtuma Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely on järjestetty Talonpoikaismuseo Yli-Kirran miljöössä yhtäjaksoisesti kesästä 1992 lähtien. Talonpoikaismuseo Yli-Kirran voi luonnehtia heräävän henkiin näyttelyviikonloppuna, ja silloin Yli-Kirra esittäytyykin toiminnallisena museona, jossa esineisiin ja koneisiin saa koskea.

KAMN_puintiKAMN_pahnapoikaKAMN_viljaa

Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely on heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävä perinnetapahtuma, jonka aikana noin viiden hehtaarin museoalueella Punkalaitumen Talonpoikaismuseo Yli-Kirralla esitellään vanhoja maalaistalon työtapoja, lukuisissa talkoovoimin toteutetuissa työnäytöksissä.

Perinnetapahtuman ohjelmassa on jo usean vuoden ajan ollut mm.  puintinäytös, kyntönäytös, traktoriparaati, plankkusaha, hevoskierto, klapikone ja pärehöylä. Lisäksi jatkuvia työnäytöksiä ovat mm. kasvivärjäys sekä naisten käsityöt kuten kehräys ja matonkudonta. Museonmäellä paistetaan myös kakkoa ulkouunissa, keitetään saippuaa sekä punamultamaalia ja punotaan köyttä. Työnäytöksenä tehdään myös riukuaitaa ja pärekattoa. Useilla näytöksillä on tärkeä museaalinen merkitys museomiljöön säilyttämisen kannalta.

Muutaman vuoden välein Yli-Kirralla on tavattu polttaa tervahauta. Työnäytöksenä tervan poltto venyy useamman viikonkin mittaiseksi, haudan latomisesta aina viimeisiin tervan tippoihin.

KAMN_valokuvausKAMN_sipulinkuoret

Museo Yli-Kirra koostuu useammasta aluekokonaisuudesta. Saapuessaan näyttelyvieras astuu ensimmäiseksi 1800-luvun talonpoikaistalon pihamaalle. Umpipihatyyliin rakennetut mies- ja karjapiha ovat tutut myös Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjojen miljöön esikuvana. Lisäksi museoalueella riittää nähtävää pajalla, riihenmäellä, saunalla, konepihalla, riistanpyyntialueella sekä mäkituvan pihapiirissä. Eikä vierailunsa yhteydessä pidä unohtaa poiketa katsomaan Yli-Kirran maamerkkiä, mamsellimyllyä.

Punkalaitumen Museo- ja kotiseutuyhdistyksen talkooväki toivoo vieraidensa viihtyvän Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyssä samalla tavalla kuin jokainen talkoolainen vuodesta toiseen nauttii talkoohengestä ja omasta osallistumisesta.

Yli-Kirralla viihtyy helposti koko päivän, niinpä myös vieraiden jaksaminen on otettu huomioon ja ruokailumahdollisuuksia on useita. Pihapiirissä on tarjolla ohrankryynipuuroa luumusopalla sekä maukasta makkaraa grillistä. Salirivistä löytyy museon kahvio. Konepihan näyttelyhallin ravintolasta lautaselleen saa perunasoppaa.

KAMN_kynto1KAMN_kynto2

Menneen ajan äänet, maut ja tarinat ovat vuosien varrella kiinnostaneet kaiken ikäisiä. Yli-Kirran näyttelyssä kirjataan noin 3000-4000 näyttelyvierasta vuosittain. Tapahtuma toteutetaan parinsadan talkoolaisen voimin ja perinnetapahtuma onkin Punkalaitumen Museo- ja kotiseutuyhdistyksen kesän merkittävin ponnistus.

Punkalaitumelaisesta kotiseututyöstä syntynyt vanhojen työtapojen näyttely ei ole ainoa laatuaan, mutta lienee yksi pisimpään Suomessa järjestetyistä perinnetapahtumista. Historiansa valossa Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely on jo perinne itsessään.

KAMN_juhoKAMN_parehoyla

Lisää kuvia Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelystä kuvagalleriassa.